Loading...
Close

+ 385 (0)31 325 255 inoxmolding@inoxmolding.hr

August 26, 2015

Uređenje okućnice

Buđenje svaki dan uz cvrkut ptica u prirodi, za većinu predstavlja pravi doživljaj uživanja i odmora od svakodnevnog rada i stresa. Kako bismo se osjećali što ugodnije u svom životnom prostoru, pridajemo puno pažnje njegovom uređenju. Uređenje okućnice jedan je od glavnih projekata kojim se moramo pozabaviti pri kupnji kuće. Kako bismo pravilno odredili raspored namještaja, cvijeća i ostalih čimbenika koji čine uređenje okućnice, za početak je bitno znati što želimo, a što ne želimo imati u vrtu. Kako bismo pravilno odabrali materijale za uređenje okućnice, važno je pogledati kataloge i prospekte koji će nam dati nove ideje. Baš kako i sama izreka kaže: „manje je više“. Za uređenje okućnice moramo biti svjesni da postoji mogućnost da ne iskoristimo sve ideje koje imamo, ali bitno je znati ih dobro ukomponirati u prostor koji imamo kako bismo postigli najbolji efekt.

Vrtni namještaj

Svaka terasa, balkon, vrt ili dvorište sastoji se od namještaja koji postavljamo kako bismo se u njega vrtni namještaj
najudobnije smjestili i uživali u novouređenoj okolini. Namještaj za uređenje okućnice možemo izabrati u raznim varijantama, od raznih materijala. Namještaj odnosno garniture za sjedenje mogu se nalaziti u potpuno natkrivenom prostoru, ispod nadstrešnice ili samo ponekad natkrivene suncobranom. Za potpuno natkrivene prostore možemo izabrati i osjetljivije materijale kao što je drvo od kojeg se može proizvesti namještaj lijepog dizajna. Metalni namještaj može biti jako lijepog dizajna i vrlo je otporan na vremenske nepogode, stoga se može postaviti na otvoreni i zatvoreni dio okućnice. PVC namještaj stavljamo na otvoreni prostor jer je izdrživ na normalnim vremenskim uvjetima, a i cijena je povoljna. Kada dolazi do ekstremnijih vremenskih nepogoda (jako sunce, snijeg i učestala kiša) namještaj od ovog materijala nije baš najbolje riješenje za uređenje okućnice jer se uništava. Namještaj za sjedenje izabiremo prema onome što volimo i što si možemo priuštiti, pri tome uvijek valja imati na umu činjenicu da ne smijemo pretjerivati sa sitnim detaljima.

Ograde za uređenje okućnice

Ograde dvorištu podižu izgled i daju mu dodatnu „klasu“.  Kvalitetna i lijepo dizajnirana ograda uvelike pridonosi lijepom izgledu okućnice. Kako bismo odabrali pravu ogradu bitno je uklopiti sve u isti stil. Možemo birati između modernog i klasičnog stila kod uređenja okućnice. Lako je pogriješiti u odabiru pa valja kontaktirati stručnjaka i uključiti ga u proces odabira prave ograde. Više o izboru pravih ograda možete pogledati pod sekcijama ograde i inox ograde.

Uređenje travnatih površina

Zelenilo svakako čini glavninu pri uređenju. Kako bismo bili sigurni što posaditi i kako se održava te što uspijeva na našem području, valja se dobro raspitati. Možemo učiniti veliku grešku u odabiru bilja i tako pokvariti cjelokupni dojam uređenja okućnice. U raznim rasadnicima možemo kupiti kvalitetne biljke, te od prodavača saznati kako skrbiti o biljkama. Biljke su uistinu lijep dodatak u dvorištu, no ne voli svatko cvijeće i sitne ili krupnije biljke. Čak i za one koji ne vole ili nisu u mogućnosti održavati travnjak postoji riješenje. Uređenje okućnice moguće je i bez zelenila. Postoje razni betonski blokovi, pločice te ukrasne umjetnine koje možemo postaviti. Sitni kamenčići u dvorištu postavljeni umjesto travnjaka dati će dojam plaže u vrtu.

Stakleni vrtuređenje okućnice

Najljepši doživljaj po mišljenju mnogih je stakleni ili zimski vrt. Uređenje okućnice na ovakav način predstavlja postavljanje konstrukcije od aluminija, željeza ili nekog drugog materijala, u kmbinaciji sa staklom. Konstrukcija se postavlja najčešće na terasu, a može biti postavljena i zasebno u dvorištu kao stakleni vrt u koji rado zalazimo po ljeti i i zimi.