Loading...
Close

+ 385 (0)31 325 255 inoxmolding@inoxmolding.hr

Održavanje

Metal je čvrsti materijal za kojeg smatramo da je dugotrajan i stabilan materijal. To je točno, no u dodiru s okolišem metal ima svojstvo polaganog propadanja. Neki metali imaju brža svojstva raspadanja, dok nekima puno duže treba.

Razni materijali zahtijevaju i različit način očuvanja. Metal se ne ponaša jednako na svakom području. To se događa zbog nejednake količine vlage u zraku, kiša i sličnih utjecaja iz vana. Primjerice metal je izložen utjecajima  bazenske vode ili mora mora se češće održavati kako ne bi korozirao. Prema samom nazivu možemo vidjeti kako inox pripada metalima koji ne koroziraju, tj. koroziraju vrlo teško. Kod crnog čelika postoji veća mogućnost pojave hrđe.

Održavanje inoxa

Baš iz razloga razne primjene postoje i različite vrste inoxa. Poznajemo AISI 304, tzv. kopneni inox te AISI 316 morski inox. Već prema njihovom nazivu možemo primjetiti da AISI 304 inox koristimo više u opremanju interijera, te za vanjske ograde gdje ne postoji izloženost morskoj vodi. AISI 316 je vrsta inoxa koja u sebi sadrži veći udio nikla te iz tog razloga ima veću otpornost na neke (agresivne) uvjete iz vanjske okoline.  AISI 316 (koristi se i u prehrambenoj industriji) cjenovno je skuplji zbog svog sastava. Ukoliko nam koristi za proizvode koji su pod utjecajem morske vode ili se nalaze u blizini bazena, primjena ove vrste inoxa je nezamjenjiva.

Održavanje inoxa je prilično jednostavan proces. Dovoljna je upotreba mokre i suhe krpe. Na taj način riješavamo se neželjenih nečistoća i prašine. Kako bismo dodatno očistili inox porizvode to se može učiniti i sredstvom koje u sebi sadrži postotak alkohola, primjerice sredstvo za čišćenje prozora.

Održavanje crnog čelika (željeza)

Crno željezo se razlikuje od inoxa po svom kemijskom sastavu, pa stoga više korodira. Što je korozija? Ona je zapravo oksidacija željeza. Nastaje pri reakciji metalnih površina s kisikom i vodom, koji su sastavni dio zraka. Kada na željezo kapne voda, ona je tada prozirna kapljica. Kada se kisik i željezo spoje, tada kapljica poprima crvenkastu boju i pri sušenju ostaje na željezu. Ukoliko dođe do stvaranja korozije, kada se osuši, ona se i dalje širi na suhom zraku. Vrlo je bitno spriječiti stvaranje korozije jer je puno teže zaustaviti njeno širenje.

Postoje razni načini zaštite i održavanja čelika:

  • toplo pocinčavanje je najkvalitetniji oblike zaštite čelika od korozije u svijetu. Primjenjuje se na razne metalne proizvode
  • bojanje čelika temeljnom bojom te lak bojom omogućuje mu izdrživost i dužu postojanost
  • metal se još boja i Epoxi bojom koju je potrebno obnoviti nakon nekoliko godina radi što bolje zaštite
  • plastifikacija čelika se vrši se kako bi se čelik zaštitio od korozije. Tu se radi o praškastom sloju laka koji osim od korozije štiti čelik i od topline i abrazije